Thursday, April 23, 2015

Jangan berhenti kerja dahulu

Teks: Masayu Ahmad
www.akademibekerjadirumah.com

Penulis banyak menerima mesej melalui laman sosial mahupun email iaitu niat mahu berhenti kerja. Ada dua kemungkinan apabila kalian berhenti kerja sama ada terus sukses atau sebaliknya. Pun begitu sangat disarankan membuat persediaan. Minggu perkongsian seorang lagi surirumah yang pernah berhenti kerja dan kembali bekerja semula.

Kemudian membina strategi baru dengan lebih baik untuk kembali bekerja di rumah. Puan Wani Hamid adalah seorang jurulatih akaun dan kewangan.

Bermula dengan bisnes baju wanita dan kanak-kanak.
Saya bermula dengan bisnes baju wanita dan kanak-kanak. Tetapi nasib tidak menyebelahi susah untuk mendapatkan pelanggan. Saya hilang arah kerana saya sebenarnya kurang arif berkaitan dunia fesyen dan industri ini.
Jadi, bermula dari kegagalan itu saya fikir untuk bermula semula dan bisnes yang saya pilih adalah perkara yang saya tahu iaitu memperbaharui sijil PKK, MOF dan akaun.
Alhamdulillah tidak sampai setahun, saya boleh jana pendapatan lebih dari gaji biasa semasa dan tidak perlu kerja 9 hingga 5 petang. Itu pun tidak menngunakan iklan berbayar hanya menggunakan iklan di mudah.my sahaja.Fokus kepada minat dan kepakaran sedia ada
Saya adalah graduan Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang perakaunan. Saya bekerja di syarikat-syarikat kecil kerana sasaran saya untuk bekerja sendiri. Apabila bekerja di syarikat kecil saya belajar A-Z, pemasaran dan pengurusan. Apa sahaja yang disuruh majikan saya lakukan walaupun bukan bidang saya. Saya sahut cabaran tanpa minta duit lebih.

Baca lagi perkongsian pengalaman ini dalam ebook Yeay! Mama sudah resign

Boleh dapatkan di sini www.akademibekerjadirumah.com/shop

No comments:

Post a Comment