Monday, January 18, 2016

101 idea bisnes di rumah


Pertama kali saya baca Bab 1, fikiran saya sudah mula berangan-angan. Ya terlalu banyak sebenarnya idea bisnes yang boleh dilakukan. Lihat dan analisa kepakaran dan kemahiran yang kita ada. Sebagai contoh, bisnes makanan. Sekiranya kita suka memasak, kita boleh mula dengan menjual makanan atau masakan yang kita mahir dan pakar. Sesuai dengan fitrah kita sebagai wanita sememangnya memasak tidak boleh dipisahkan daripada dunia kita sebagai suri. Apatah lagi sekiranya kita ada bakat dalam masakan. Ambil peluang ini untuk sama-sama kita kongsikan pengalaman dan kepakaran dengan orang lain. Sebagai contoh, sepupu suami saya, Puan Maszie Fatah. Beliau seorang surirumah sepenuh masa dan kepakaran beliau adalah dalam bidang masakan. Oleh kerana minat yang amat mendalam dalam bidang masakan, beliau mula kongsikan pengalaman tentang masakan melalui blog. Baru-baru ini beliau telah menceburkan diri dalam bisnes kuih talam dan pelbagai jenis kek. Kisah lanjut blog beliau boleh baca di sini: www.maszie.blogspot.com

Pendek kata, daripada bidang masakan pelbagai cabang bisnes makanan kita boleh jalankan. Antara contoh lain ialah bisnes menjual sarapan pagi, bisness roti dan kek, bisness khidmat katering, bisnes makanan sejuk beku dan banyak lagi. Seterusnya apabila bisnes masakan ini boleh dikembangkan lagi dengan membuka kelas atau bengkel masakan. Semua operasi bisnes adalah dari rumah dan dimulakan secara kecil-kecilan dahulu. 

Saya merujuk pada muka surat 14 Ebook 101 Idea Home-Based Bisnes ini, dikongsikan juga kisah inspirasi kejayaan seorang usahawan yang bermula dari rumah.

"Beliau melakukan usaha ini secara kecil-kecilan dari rumah selama tiga tahun. Selepa itulah baru mengorak langkah memiliki kedai sendiri. Selepas berhenti kerja, dengan menggunakan wang simpanan sendiri, sebanyak RM50,000 untuk dijadikan modal. 30 Jun 1999, membuka kedai Kek Hidayah Hidayah. Kisah lanjut inspirasi ini boleh dibaca di sini:http://mingguanwanita.karangkraf.com/wanita/wanita-bisnes/impian-jadiusahawan-kek-terlaksana-1.119518".

Saya baca lagi bab seterusnya didedahkan pula tentang mula bisnes tanpa modal dengan bisnes dropship. Antara petikan bab yang menarik untuk dikongsikan tentang bisnes dropship:

"Mula bisnes dropship juga salah satu cara lagi untuk menjana pendapatan. Dropship ialah menjual produk fizikal, yang dibekalkan pembekal tanpa perlu agen jualan menyimpan stok.
Kalian hanya bertindak sebagai orang tengah atau agen yang mempromosikan barang-barang tersebut di facebook, fan page, wen jualan dan sebagainya.

Caranya, pembekal akan menyediakan gambar dan bahan promosi, agen hanya copy paste gambar tersebut dan masukkan di dalam facebook, web jualan atau blog. Kemudian mempromosi kepada pelanggan. Selepas pelanggan mahu membeli, agen menerima wang transaksi. Kemudian mengambil bahagian komisyen. Wang yang sudah ditolak komisyen (bahagian agen), baki (kos produk dan kos penghantaran) dibayar pula pada pembekal. Pembekal akan menguruskan penghantaran produk".

Bercakap berkenaan bisnes dropship, bisnes ini amat sesuai sekali bagi suri yang mahu mula bisnes dari rumah secara kecil-kecilan. Kami di ABDR juga ada menawarkan bisnes dropship untuk produk digital dan produk fizikal. Bisnes ini amat mudah untuk dijalankan kerana kita tidak perlu menyimpan stok dan menghantar produk kepada pelanggan. Kita boleh kumpul komisyen yang diterima daripada bisnes dropship ini untuk dijadikan modal bisnes yang berskala besar pula. 

Saya baca bab seterusnya dan baca lagi sehinggalah selesai. Secara keseluruhannya, ebook ini merupakan naskhah yang wajib dibaca untuk semua golongan yang ingin mula menceburkan diri dalam bisnes. Untuk memulakan sesuatu bisnes, kita jadikan juga ilmu tentang bisnes ini sebagai modal kita dalam bisnes. Mengenalpasti idea bisnes amat penting sekali sebagai asas dalam memulakan sesuatu bisnes. Pastikan idea bisnes kita sesuatu yang boleh menyelesaikan masalah dan bukan kita buat bisnes kerana kita syok sendiri. Ketahui pasaran bisnes supaya kita boleh fokus atau niche bisnes kita.

Saya amat mengesyorkan kalian semua untuk baca dan memiliki ebook ini sebagai panduan dalam memulakan bisnes kalian. Antara lain, ebook ini juga turut mendedahkan:

Bab 1: 101 Idea Home-Based Bisnes
Bab 2: Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab 3: Rancang, Sasar Matllamat
Bab 4: Strategi Pemasaran Online
Bab 5: Strategi Pemasaran Offline
Bab 6: Operasi Dari Rumah
Bab 7: Khidmat Pelanggan Online
Bab 8: Produk Digital Vs. Produk Fizikal
Bab 9: Staregi Pemasaran Gaya Rasullah
Bab 10: Rahsia Bisnes Siti Khadijah
Bab 11: Pengalaman Usahawan Sukses

3 comments:

  1. TEKNIK FOREX SEBENAR yang boleh menghasilkan PROFIT RATUSAN PIPS dalam HANYA 1 TRADE!

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera Tuan
    Pernah tak dengar pasal online forex trading?
    Forex merupakan lubuk wang terhebat di dunia!
    Ramai dah yang mengaut wang BERIBU-RIBU HINGGA RATUSAN RIBU daripada forex ni.
    Tuan nak tak income macam tu?
    Dengan forex trading, Tuan dijamin TAK PERLU:
    - Jual barang fizikal mahupun digital
    - Pergi cari orang / downline seperti MLM
    - Cari supplier dan hantar barang kepada pelanggan
    - Buat promosi ke sana dan ke mari
    Forex cukup mudah. Tuan CUMA PERLUKAN:
    1 - KOMPUTER
    2 - INTERNET
    3 - SEDIKIT MODAL (serendah $50.00 pun boleh bermula!)
    Potensi yang terdapat pada forex tersangatlah besar!
    Ada seorang trader bernama Khalid dengan mudah dapat menjana pendapatan
    5 ANGKA SEMINGGU dengan hanya meluangkan 1 JAM SEHARI!!
    Terlalu banyak produk informasi forex di luar sana, tetapi kebanyakannya
    hanyalah berkisar kepada penjualan indicator dan expert advisor (robot forex).
    Khalid telah menghasilkan panduan lengkap dari A-Z mengenai forex dan
    bagaimana Tuan juga boleh menjana 5 ANGKA SEMINGGU dengan hanya 1 JAM SEHARI.
    Apa yang paling bernilai ialah pendedahan mengenai TEKNIK FOREX SEBENAR yang
    boleh menghasilkan PROFIT RATUSAN PIPS dalam HANYA 1 TRADE!
    Lihat bukti-bukti di sini
    http://tfskayamuda.onpay.my/order/form/tfsbukudvd/newbie_fx
    Ini pertama kali saya melihat screen shot trader yang telah menghasilkan
    ratusan pips dalam setiap trade beliau, dan beliau menghasilkannya berulang-ulang
    kali SEJAK TAHUN 2009 lagi! Cuba Tuan bayangkan, berapa ratus ribu
    beliau dah kaut sampai sekarang?!
    Selain itu, En Khalid juga turut kongsikan ilmu MONEY MANAGEMENT, KAWALAN EMOSI,
    PENIPUAN DALAM FOREX, KRITERIA PEMILIHAN BROKER dan macam-macam lagi.
    Pendek kata, memang serba lengkap lah. Inilah panduan pertama dan terakhir yang patut dimiliki oleh forex trader dan juga bakal forex trader.
    Ini merupakan versi baru. Sebelum ini, En Khalid telahpun mengeluarkan ebook versi pertama hingga kelima. Ianya telah "sold out" dalam masa beberapa hari sahaja!!
    Minta maaf Tuan. Saya ada berita buruk.
    Kuota ebook ini hanya TINGGAL XXX UNIT SAHAJA LAGI.
    Selepas kuota ini dipenuhi, harganya akan dinaikkan.
    Ianya pernah terjadi sebelum ini. Jadi saya tak mahu Tuan lepaskan peluang ni.
    Ebook ini sangat-sangat hangat dan ianya laku seperti pisang goreng panas.
    Cepat dapatkannya sebelum terlambat jika Tuan betul-betul nak berjaya dalam forex.
    Untuk melihat sendiri kehebatan forex, bukti pendapatan dan testimonial
    TEKNIK FOREX SEBENAR, Tuan cuma perlu klik link di bawah:
    http://tfskayamuda.onpay.my/order/form/tfsbukudvd/newbie_fx
    TERIMA KASIH..

    ReplyDelete
  2. TEKNIK FOREX SEBENAR yang boleh menghasilkan PROFIT RATUSAN PIPS dalam HANYA 1 TRADE!

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera Tuan
    Pernah tak dengar pasal online forex trading?
    Forex merupakan lubuk wang terhebat di dunia!
    Ramai dah yang mengaut wang BERIBU-RIBU HINGGA RATUSAN RIBU daripada forex ni.
    Tuan nak tak income macam tu?
    Dengan forex trading, Tuan dijamin TAK PERLU:
    - Jual barang fizikal mahupun digital
    - Pergi cari orang / downline seperti MLM
    - Cari supplier dan hantar barang kepada pelanggan
    - Buat promosi ke sana dan ke mari
    Forex cukup mudah. Tuan CUMA PERLUKAN:
    1 - KOMPUTER
    2 - INTERNET
    3 - SEDIKIT MODAL (serendah $50.00 pun boleh bermula!)
    Potensi yang terdapat pada forex tersangatlah besar!
    Ada seorang trader bernama Khalid dengan mudah dapat menjana pendapatan
    5 ANGKA SEMINGGU dengan hanya meluangkan 1 JAM SEHARI!!
    Terlalu banyak produk informasi forex di luar sana, tetapi kebanyakannya
    hanyalah berkisar kepada penjualan indicator dan expert advisor (robot forex).
    Khalid telah menghasilkan panduan lengkap dari A-Z mengenai forex dan
    bagaimana Tuan juga boleh menjana 5 ANGKA SEMINGGU dengan hanya 1 JAM SEHARI.
    Apa yang paling bernilai ialah pendedahan mengenai TEKNIK FOREX SEBENAR yang
    boleh menghasilkan PROFIT RATUSAN PIPS dalam HANYA 1 TRADE!
    Lihat bukti-bukti di sini
    http://tfskayamuda.onpay.my/order/form/tfsbukudvd/newbie_fx
    Ini pertama kali saya melihat screen shot trader yang telah menghasilkan
    ratusan pips dalam setiap trade beliau, dan beliau menghasilkannya berulang-ulang
    kali SEJAK TAHUN 2009 lagi! Cuba Tuan bayangkan, berapa ratus ribu
    beliau dah kaut sampai sekarang?!
    Selain itu, En Khalid juga turut kongsikan ilmu MONEY MANAGEMENT, KAWALAN EMOSI,
    PENIPUAN DALAM FOREX, KRITERIA PEMILIHAN BROKER dan macam-macam lagi.
    Pendek kata, memang serba lengkap lah. Inilah panduan pertama dan terakhir yang patut dimiliki oleh forex trader dan juga bakal forex trader.
    Ini merupakan versi baru. Sebelum ini, En Khalid telahpun mengeluarkan ebook versi pertama hingga kelima. Ianya telah "sold out" dalam masa beberapa hari sahaja!!
    Minta maaf Tuan. Saya ada berita buruk.
    Kuota ebook ini hanya TINGGAL XXX UNIT SAHAJA LAGI.
    Selepas kuota ini dipenuhi, harganya akan dinaikkan.
    Ianya pernah terjadi sebelum ini. Jadi saya tak mahu Tuan lepaskan peluang ni.
    Ebook ini sangat-sangat hangat dan ianya laku seperti pisang goreng panas.
    Cepat dapatkannya sebelum terlambat jika Tuan betul-betul nak berjaya dalam forex.
    Untuk melihat sendiri kehebatan forex, bukti pendapatan dan testimonial
    TEKNIK FOREX SEBENAR, Tuan cuma perlu klik link di bawah:
    http://tfskayamuda.onpay.my/order/form/tfsbukudvd/newbie_fx
    TERIMA KASIH..

    ReplyDelete
  3. Passive Financial Investment. Sekali Invest, Profit RM600,000.Duduk Diam-Diam Dapat Duit. Terbukti. 

    Assalamualaikum, 

    Channel dicipta untuk sesiapa yg berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) atau kurang. 

    Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
    Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. 

    Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

    Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

    Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

    Feb 2014 : 21.35% 
    Mar 2014 : 18.47% 
    Apr 2014 : 18.18% 
    Mei 2014 : 20.01% 
    Jun 2014 : 16.38% 
    Jul 2014 : 21.35% 
    Aug 2014 : 19.31% 
    Sept 2014 : 18.78% 
    Okt 2014 : 21.19% 
    Nov 2014 : 30.00% 
    Dec 2014 : 25.13% 

    Jan 2015 : 22.98% 
    Feb 2015 : 23.53% 
    Mar 2015 : 31.13% 
    Apr 2015 : 29.94% 
    Mei 2015 : 27.27% 
    Jun 2015 : 22.53% 
    Jul 2015 : 26.12% 
    Aug 2015 : 19.83% 
    Sept 2015 : 24.80% 
    Okt 2015 : 19.79% 
    Nov 2015 : 19.79% 
    Dec 2015 : 14.50% 

    Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

    Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

    Bagaimanakah RM 460 boleh menjadi sehingga RM 60,000 dalam 3 tahun? 

    ATAU 

    Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 

    Unjuran Keuntungan Modal RM 460= USD100 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
    ============================= 

    Bulan 0 = RM 460 
    Bulan 1 = RM 529.00 
    Bulan 2 = RM 608.35 
    Bulan 3 = RM 699.60 
    Bulan 4 = RM 804.54 

    Bulan 12 = RM 2,461.12 
    BULAN 13 = RM 2,830.28 
    Bulan 14 = RM 3,254.82 
    Bulan 24 : RM 13,167.58 
    Bulan 25 : RM 15,142.72 

    ===================== 
    Bulan 36 : RM 61,260.74 
    ===================== 

    Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
    ============================= 

    Bulan 0 = RM 4,600.00 
    Bulan 1 = RM 5,290.00 
    Bulan 2 = RM 6,083.50 
    Bulan 3 = RM 6,996.00 
    Bulan 4 = RM 8,045.40 

    Bulan 12 = RM 24,611.20 
    BULAN 13 = RM 28,302.80 
    Bulan 14 = RM 32,548.20 
    Bulan 24 : RM 131,675.80 
    Bulan 25 : RM 151,427.20 

    ===================== 
    Bulan 36 : RM 612,607.40 
    ===================== 
    Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Profesional ini:- 

    Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan membawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

    Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 

    DAFTAR PERCUMA

    IGOFX KL 
    http://igofx.com/?code=357423
     

    Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

    ReplyDelete