Tuesday, January 12, 2016

Inspirasi bekerja di rumah

http://noraziramohamed.blogspot.my/2013/11/supermom-yang-hebat-urus-masa-tenaga.html


Saya meneruskan rutin pada bulan-bulan sibuk, saya akan bekerja sehingga malam dan juga berlarutan pada hujung minggu. Politik pejabat yang kadang-kadang tidak masuk akal, kerenah rakan pejabat, menempuh kesesakan jalan setiap hari, berulang alik dari rumah, pejabat, rumah pengasuh dan sekolah anak yang mengambil masa yang panjang.Kesemua tersebut adalah ahak berjauhan antara satu sama lain, saya boleh berada di dalam kereta dan di atas jalan raya sehingga 3 jam lamanya, bayangkan.
Cabaran menguruskan anak-anak seorang diri, kerana suami bekerja di Singapura. Awal pagi suami sudah keluar rumah, malam barulah nampak muka. Keluarga semua di kampong, saudara mara juga jauh, agak susah untuk meminta bantuan. Jadi sedikit sebanyak membuatkan hati dan badan saya semakin letih, layu, kusam dan yang sewaktu dengannya ;(.
Pada mulanya, saya tidak tahun apa itu WAHM, SAHM ataupun SOHO. Saya mula menjumpai singkatan ini di laman social kawan-kawan. Saya mula mencari apa itu WAHM, SAHM dan SOHO. Sungguh saya terkejut pada mulanya. WAHM ialah work at home mom, SAHM pula stay at home mom manakalan SOHO ialah small office home office.
Sungguh saya tidak tahu bahawa sekarang ini betapa ramainya wanita yang berhenti kerja menjaga anak dirumah tapi pada masa yang sama membuat perniagaan yang boleh mendatangkan pendapatan. Oh sungguh saya teruja. Saya juga berkira-kira hendak berhenti kerja dan menjaga anak sendiri tetapi memandangkan kewangan menjadi salah satu faktor saya terus bertahan. Lagi pun pula, minda sejak kecil lagi telah pun di'set'kan bahawa selepas belajar, kena kerja. Tak pernah terfikir bahawa saya boleh menjaga anak sambil bekerja secara atas talian.
Membaca ebook Super WAHM super MOM, banyak memberi saya inspirasi untuk memulakan langkah kearah WAHM ataupun SAHM. Antara isi kandungan didalam ebook ini ialah :No comments:

Post a Comment