Wednesday, March 29, 2017

Surirumah tradisional vs suri modenTeks: Masayu Ahmad
Ibu bila ibu mahu masak sarapan pagi? Sudah lama kami tidak bawa bekal. Minta Arif pada suatu petang. Begitulah selalunya apabila mereka mula teringat ingat akan masakan pagi ibu. Ketika rajin dan ruang masa di puncak berpagi menyediakan bekal anak anak sekolah. Jika tidak, hanya berbekalkan roti untuk alas pagi.
Datang pula Aiman mengadu untuk bawa bekal lebih banyak.
Ibu, ibu letak nasi banyak sikit ya.
Kenapa?
Kawan kawan mahu beli, berapa harga?
RM2 sebungkus sudahlah.
Tak apalah Aiman makan sahajalah dengan Ikhwan.
Tetapi ramai makan sama. Saya tak kenyang.
Makan ramai ramai kan seronok. Balik sekolah nanti makan sampai kenyang.
Apabila berbual dengan Aiman terus melintas kenangan saya ketika usia mereka. Tak apalah Aiman tak perlu menjual dahulu. Berkongsi dan belajar memberi. Makan berjemaah lebih menyeronokkan. Apa yang kita makan dan kawan dapat rasa bukan sahaja belajar berkongsi malah lebih mengeratkan persahabatan.
Ternyata apabila jadual mula rancak berselang pula mahu masak pagi. Idea paling bernas adalah membuat senarai menu. Nasi berlauk untuk hari Ahad, nasi lemak hari Isnin, nasi ayam goreng kicap hari Selasa dan hari hari seterusnya. Ibu selalu berharap untuk konsisten memasak pagi. Namun kadangkala gagal juga. Moga masakan ini meninggalkan manis buat kalian. Masakan ini mengingatkan kelak sedapnya masakan ibu tak ada siapa boleh lawan. Semua orang pun mengatakan masakan ibu mereka adalah terbaik. Moga  kelak apabila ibu sudah tidak ada inilah salah satu kenangan yang ditinggalkan
Ketika di sekolah rendah tugas rutin letak karipap arwah nenek di kantin sekolah. Usai balik sekolah, singgah lagi ke kantin kemudian jika ada baki makan bersama kawan kawan sambil berjalan kaki.
 Aroma pagi wangi dari dapur seawal jam lima pagi antara memori paling melekat sehingga kini. Arwah mek (panggilan ibu di Kelantan) sudah pun siap panaskan lauk. Bungkus dengan kertas yang dilapik dengan alas plastik. Kadangkala nasi berlauk, bihun goreng atau nasi goreng. Sungguh sedap makan di bawah pokok bersama rakan rakan yang membawa bekal.
Ketika menginjak ke sekolah menengah Mek mengusahakan kedai makan sebelah rumah. Maka apabila jam empat atau lima pagi macam macam bau. Ayam goreng, nasi lemak, nasi berlauk juga nasi kerabu. Dalam kesejukan dinihari aroma semerbak sudah mampu membuatkan mata tidak lagi mengantuk. Ia jam semulajadi. Ketika seusia anak-anak sarapan pagi agak mewah dengan menu nasi untuk sarapan pagi. Deretan kuih muih, malah ketika itu harga kuih cukup murah. RM1 dapat lima atau enam biji. Besar dan sedap pula. Semuanya adalah hasil usaha suri yang membuat kuih dan letak kuih di kedai kedai. Kedai kami antara yang popular kerana mempunyai menu nasi dan juga banyak pilihan kuih.
Saya pula sudah biasa membantu mek di kedai. Sebelum ke sekolah membungkus nasi dan melayan pelanggan awal pagi. Juga membawa beberapa bungkus pesanan rakan rakan sekolah.  Biasanya berjumlah RM5, memang sangat lumayan. Jual dapat upah dapat bekal juga dapat.
            Tidak ada beza surirumah moden mahupun tradisional, ceruk dapur adalah salah satu kebahagian yang boleh dicipta. Masakan biasa tetap enak apabila dijamah anak-anak. Masakan biasa yang dimasak dengan sentuhan kasih sayang membangkitkan rasa luar biasa. Sayang yang berpanjangan sehinggalah apabila hayat dikandung tanah ia melakar memori dalam kotak fikiran anak-anak. Tinggalkan sentuhan kasih sayang jadilah surirumah moden yang masih mengekalkan sentuhan tradisi.

No comments:

Post a Comment