Saturday, May 20, 2017

Ibu terbaik

Siapa ibu terbaik buat anak anak 1752
Teks: Masayu Ahmad
wwww.masayuahmad.com

Kita bayangkan anak anak. Usai turun dari rumah, letak beg dan mula sesi belajar waktu pagi
Anak anak kecil ditinggalkan di taska atau pengasuh seawal jam tujuh pagi.
Adakah? Mereka pergi dengan keadaan perut kosong. Anak kecil sudah diberi makan dan mandi. Atau masih berpakaian semalam dan masih masam. Emosi mereka dipeluk mesra.
Kita, mak mak selalu membayangkan seperti iklan di tv. Bangun pagi penuh ceria, sediakan sarapan. Turun dengan gembira. Tidak ada suara suparno. Tidak ada leteren. Tidak ada seperti mahu naik minyak.
Usai pagi anak anak mahu mak yang tenang tanpa emosi. Usai pagi bangkit dengan gembira.
Pertengahan persekolahan ibu dipanggil ke pejabat kerana Arif tidak menyiapkan kerja sekolah. Saya akur anak anak terlalu penat dan berterima kasih kerana pentadbir mengambil berat. Pantauan memastikan anak anak cukup rehat dan bersedia untuk berada dalam sesi ilmu. Usai pulang sekolah Arif memaklumkan ustazah memberitahu, beliau lakukan kerana sayang bukannya mahu menghukum.
Semasa sesi berjurai jurai air mata anakanda Arif.
“Orang paling kanan saya cikgu kalau di rumah. Terima kasih kerana mengambil berat akan anakanda saya. Allah sahaja yang mampu membalas.”
Zaman anak anak kita serba sebi mencabar. Mahu atau tidak perlu bersedia dan tambahkan kekuatan. Kalau hari Khamis, bergelimpangan lah usai balik sekolah. Semua terbaring lelap keletihan. Kita dahulu balik sekolah, usai mengaji, bermainlah sampai petang.
Arwah mek (ibu) boleh dikategorikan seorang pendiam dan penyabar. Masakan sudah tentu sekali terpahat dalam kenangan. Acapkali saya terfikir bolehkah saya menjadi ibu penyabar, sebagaimana arwah.
Memori terpahat, masa kecil-kecil dahulu saya sering mengikut arwah ke surau atau panggilan Kelantan balai sah. Teringat akan sentuhan kasih sayang, apabila mek membetulkan telekung saya. Agar kemas dan tidak terkeluar rambut. Biasanya sebelum beberapa minit azan berkumandang kami beriringan ke surau. Saya masih terbayang suasana senja, beriringan berjalan menuju ke masjid. Jelas tergambar di layar fikiran.
Juga setiap kali mendapat keputusan peperiksaan, mek orang pertama saya terpa, mengucup dan apa yang pasti air matanya akan jatuh kerana gembira. Juga ketika menelefon memberitahu berita mendapat menyambung pelajaran di universiti, suara sebak sudah kedengaran di corong telefon.
Apabila setiap kali saya bersalin, tidak putus nasihat begitu dan begini. Saya sangat rindukan arwah, hanya doa sahaja agar sampai ke sana, mudah-mudahan.

Setiap kali ada majlis di sekolah sememangnya saya selalu mendapat tugasan mengoreng bihun. Selalunya habis dan tidak cukup. Dan itulah resipi air tangan yang sentiasa dirindui.
Ketika menginjak dewasa, apabila malas membuat kerja rumah, anak perempuan seperti saya selalu kena bebel. Pandai atau tidak perlu pandai urus dan buat kerja rumah.

Apapun saya teringat kuih muih kegemaran seperti bingka ubi, ketupat sotong, pengat ubi, nasi kerabu dan pelbagai kuih muih menjelang puasa. Semuanya dibuat sendiri tanpa perlu dibeli.
Kasih sayang, resipi air tangan, ilmu rumahtangga, adalah selalu diberikan secara langsung dan tidak. Tetapi itu semua tetap tersimpan kemas dalam ingatan saya. Sambutan hari ibu atau tidak, saya tetap terus berdoa akan rahmat kasih sayang Allah sentiasa mengiringi ke dua ibu bapa dan dua mertua.
1 comment:

  1. Naturally, this opens the query as to what one of the best 카지노사이트 on-line casinos may be for this

    ReplyDelete