Tuesday, July 31, 2018

Kapsul tenang untuk ibu dan anak


Teks: Masayu Ahmad

Kita adakalanya merasa malas, lemau, tidak bersemangat, mahu berada jauh di zon yang tenang tidak mahu berbuat apa apa seketika. Begitu juga halnya anak anak. Mereka juga ada rasa perasaan demikian.
Kalau boleh setiap hari kita mahu hari yang sempurna.  Anak anak boleh bangun sewal dinihari tanpa perlu dikejutkan. Berjemaah di masjid sebelum ke sekolah. Mood tenang dan lapang sebelum masuk ke kawasan pagar sekolah.
“Ibu hari ini baju sukan.”
“Ibu hari ini perlu fotostat.”
“Ibu kerja sekolah ada lagi belum siap.”
Lalu kepala ibu berpagi lagi sudah berasap, mahu marah mahu mengeluarkan bebelan. Kadangkal ibu berada dalam keadaan tenang, kadangkala tercabar juga emosi. Kerana pagi adalah waktu puncak permulaan hari yang perlu kekal berada dalam suasana tenang.
Peraturan asasnya ada dalam kepala seorang ibu. Kadangkala anak anak mendengarnya sebagai bebelan. Setiap hari dinyatakan pada anak anak tanpa jemu. Walhal solusi yang mudah hanya tulis dan tampal di dinding.
Penulis juga sebagai seorang ibu kadangkala selalu terbabas mulut membebel tanpa henti. Apabila anak anak menunjukkan reaksi kami tidak mahu dengar. Barulah saya perasan saya sudah menjadi ibu yang suka berleter. Lalu mencari solusi terbaik, agar keadaan menjadi normal dan neutral.
“Sakit telinga saya macam mahu cair kalau ibu mula membebel.”
Tersentap saya sebentar apabila Arif  anak nombor dua menyatakan demikian. Benarlah ia adalah teguran si anak secara jujur. Lalu saya perlahan lahan mencari solusi mengubah diri sendiri.
Saya juga perasan apabila balik sekolah anak anak tidak suka ditanya bertalu talu, Walhal sebagai ibu, kita memang tidak sabar mahu tahu apa perkembangan di sekolah.
Ada satu ketika, Arif memaklumkan si ayah keputusan peperiksaan Selalunya sayalah tidak sabar mahu tahu. Saya tersentap lagi.
 Saya segera menukar gaya. Tidak lagi membebel, cuba senyum dan tutup mulut rapat rapat.
Ada satu ketika saya merasakan ia satu pesanan kepada diri sendiri. Membuatkan saya mahu berubah menjadi ibu yang lebih mesra anak anak, bukan ibu yang dicop suka membebel.
Di dalam kereta dalam perjalanan ke sekolah saya menukar gaya berbual bual. Saya berdoa sambil memandu, jadi keadaan lebih tenang.
“Ibu sudah ada peningkatan ujian bulan lepas.” Masuk kereta Arif memaklumkan saya.
Alhamdulillah, nampaknya ia berhasil. Ubah gaya membebel kepada berbual bual. Ia lebih mesra dan harmoni.
Jadi latihan bagi mengekalkan aura ibu positif, diam, jangan marah marah, jangan membebel, senyum, berkasih sayang dan doa yang baik baik. Ini satu terapi buat ibu dan juga anak anak.
Kapsul tenang
Berpeluk dan bersalaman adik beradik. Ada satu pagi saya terpana melihat 3 beradik. Di perkarangan sekolah sebelum beredar ke kelas masing masing mereka bersalaman Si abang dan si adik. Manis sangat momen ini. Saya belajar sesuatu di sini.
Sangat harmoni. Jadi saya praktikkan benda yang sama anak anak sebelum turun kereta bersalaman dahulu. Langkah mereka lebih tenang ke sekolah.
Terima kasih buat ibu dan anak anak tersebut, saya belajar sesuatu.
Ada seorang mak dia keluar dari kereta dan mengusap kepada anak agak lama dan memeluk. Sungguh sunggu dipeluk seperti mahu tinggal lama. Dicium pipi kiri dan kanan. Dua sahaja anaknya.
Satu lagi momen mak hantar anak terus ke dalam mungkin ke kelas. Saya suka yang ini, boleh praktik untuk Ammar dan Amni. Bongsu lelaki dan bongsu perempuan. Suka sangat lihat anak anak bertebaran keluar meraih ilmu.
Bagaimana pula untuk mengekalkan aura positif kerana anak anak juga seperti kita ada masa letih, lesu dan tidak bersemangat. Saya hadir bulan lepas ke satu program motivasi untuk anak anak remaja.  Saat penceramah melontarkan kata kata motivasi, kita sebagai emak jatuh juga air jernih. Hadir lintasan kuasa ibarat tenaga elektrik.
Naik turun dibawa gelombang rasa. Apakan tidak apabila disentuh adab ibu dan ayah.
Siapa kita di hadapan ibu dan ayah?
Celakalah bagi mereka yang ada ibu dan ayah tetapi tidak masuk syurga!
Apabila melihat tangan anak anak bersemangat mengikut rendak penceramah di hadapan. Kita sebagai mak juga turut naik semangat. Kata kata semangat kemudia dilontarkan semuanya penuh bertenaga dan gemuruh suasana dewan. Mengalir satu semangat baru yang meresap ke dalam diri. Benarlah orang yang tenang itu selalu menang. Lalu keluar saya dan anak dengan satu semangat baru. Motivasi ia ibarat satu sumber tenaga yang perlu dicari dan dicaj sentiasa.

No comments:

Post a Comment