Sunday, December 2, 2018

Inspirasi Bekerja Di Rumah

Teks Nor Affizar Ibrahim 
Inspirasi Bekerja Di Rumah


Ebuku berjudul. Inspirasi Bekerja Di Rumah menarik dijadikan koleksi kerana ia memberikan idea pelbagai kerjaya dan juga suntikan semangat kepada  suri rumah untuk menjana pendapatan sendiri, biarpun hanya dari rumah.

Ebuku tulisan, Masayu Ahmad ini menghimpunkan 13 kisah  ibu yang berlainan cerita dan pengalaman,, bagaimana mereka bermula serta subur inspirasi untuk bekerja dari rumah.

Ada di antaranya pernah bermula dengan sumber yang ada, pernah berkedai dan kemudian kembali mengemudi hanya dari rumah.
Kisah dipaparkan tentunya memberikan inspirisai  kepada  wanita  lain yang baru bermula atau sedang berada turun naik semangat.

Antara yang menarik ialah kisah Dila Aris yang pernah mengikuti kelas kemahiran menjahit di Baitulmal dan hanya 2 jam setiap sesi belajar .

Tetapi kini beliau sudah  mampu  mengadakan Kelas Jahitan secara intensif.

Dikurniakan bakat menjahit  dan banyak belajar sendiri dengan cara melihat dan membelek-belek baju contoh, Dila akhirnya boleh menguasai sepernuhnya bidang jahitan, sekali gus menjana pendapatan tetap.


Kisah Fidawati Osman yang pernah bekerja di syarikat telekomunikasi terkenal tetapi berhenti akhirnya kerana ingin menumpukan perhatian kepada keluarga juga menarik untuk dijadikan penyuntik semangat.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda bidang Pentadbiran & Perniagaan dari Universiti tempatan ini akui, berhenti kerja bukanlah satu keputusan mudah dibuatnya.

Namun, beliau nekad dan memilih perniagaan kek dan pastri dari rumah secara sepenuh masa dan memulakan operasi Amida Homemade Bakery.

Apabila suami bertugas di negara Korea Selatan dan Dubai dari tahun 2003 hingga 2012, Fidawati menemaninya dan pada masa sama terus mengembangkan Amida Homemade Bakery di negara orang.

Sekembalinya di Malaysia, beliau meneruskan perniagaan ini dan kini pelanggannya semakin meningkat dari individu hinggalah syarikat koporat.

Moga perkongsian dipaparkan di dalam Inspirasi Bekerja Di Rumah dapat  memberikan lebih keyakinan kepada suri rumah untuk berdikari dan yakin dengan kemahiran dimiliki.

http://servismenulis.blogspot.com/2018/08/ulasan-ebuku-inspirasi-bekerja-di-rumah.html

No comments:

Post a Comment